Het regent hier trouwens niet de hele dag. Terwijl ik dit bericht schrijf schijnt er een stralend zonnetje, fluiten de vogeltjes op de achtergrond en is het lekker lenteweer. Maar elke middag en avond barst de hemel open en dan stort de regen met bakken naar beneden. Vergelijk het maar met zo´n zomerse stortbui in Nederland, maar dan uren achter elkaar.
Wij merken er overigens vrij weinig van, op wat kleine ongemakken na. Ons dak blijkt zo lek als een zeef te zijn, dus elke ochtend staat de vloer blank. Verder is de grond hier in Cusco helemaal verzadigd met water, met als gevolg dat het grondwater via de muren omhoog trekt. Een muur in ons huis die wat lager ligt is dan ook redelijk vochtig en schimmelig.
Nou hebben wij de luxe in een stevig, goed opgeknapt huis in een goede wijk van Cusco te wonen. Voor de mensen in de armere wijken van Cusco en in de vallei ziet het er minder rooskleurig uit.
De armere buurten van Cusco zijn op hellingen gebouwd, bestaan uit huizen van adobe (klei/leem, net als ons huis trouwens) en beschikken niet over geasfalteerde straten. Als het daar regent dan stroomt de modder door de straten, staan de huizen blank en verliezen de muren hun stevigheid door al het water dat ze absorberen. We spraken gisteren met enkele personeelsleden van Hotel Marani, die vrijwel allemaal in dat soort buurten wonen, en zij zeiden dat de huizen langzaamaan aan het verschuiven zijn. Inmiddels zijn er in Cusco ook al een aantal muren en huizen ingestort. Een oma en haar 6 maanden oude kleinkind zijn daarbij helaas overleden.
In de vallei is de situatie wellicht nog erger. De Urubamba rivier is volledig buiten haar oevers getreden. Verschillende huizen zijn al door het water verzwolgen. Natuurlijk zijn dat precies de huizen van de armste gezinnen, want die wonen het dichtst bij de rivier. Barry is gisteren bij Ollantaytambo gaan kijken en zag hoe mensen met hun spullen een veilig heenkomen zochten op de hoger gelegen landbouw terrassen. Hij sprak met een familie die al 2 dagen met al hun spullen op deze terrassen onder een zeiltje bivakkeert.
De vallei is een zeer vruchtbaar gebied en wordt dus ook volop voor landbouw gebruikt. Helaas staan al die velden, met voornamelijk maïs, inmiddels blank. Die mensen kunnen dus wel fluiten naar hun oogst. Ook de aardappeloogst in de hoger gelegen gebieden dreigt te mislukken, want door de vele regen drijven de aardappels inmiddels in het water.
Het water staat overal gevaarlijk dicht onder de bruggen of stroomt er al overheen. In Pisaq heeft de brug het inmiddels begeven, waardoor de weg van Pisaq naar Cusco afgesloten is. Ook de weg van Cusco naar Quillabamba schijnt afgesloten te zijn door een kapotte brug. De weg naar Abancay (de belangrijkste route naar Lima) is ook afgesloten en ook het vliegveld is veel dicht.
En dan hebben we natuurlijk nog Machu Picchu. Verschillende modderstromen hebben het spoor naar Machu Picchu vernield en dus kan er geen trein meer in of uit. De andere "uitgang" via Santa Teresa is levensgevaarlijk op het moment en dus ook onbegaanbaar. Alle inwoners van Aguas Calientes en de naar schatting 2000 nationale en internationale toeristen die daar verblijven zijn nu afgesloten van de buitenwereld. De toeristen worden inmiddels per helikopter geevacueerd, maar of dit ook geldt voor de inwoners is de vraag. De Inca Trail is inmiddels gesloten, omdat de trekking te gevaarlijk is geworden. Afgelopen nacht zijn een Argentijnse toeriste en een Peruaanse gids om het leven gekomen door een modderlawine terwijl ze aan het kamperen waren op de Inca Trail.
Inmiddels is in de provincie Cusco de noodtoestand uitgeroepen en is de provincie tot rampgebied verklaard. De totale schade wordt al geschat op meer dan 125 miljoen euro. En de vooruitzichten zijn niet zo gunstig. Vandaag werd bekend gemaakt dat het waarschijnlijk tot en met maart blijft regenen.
Ik houd mijn hart vast, met name voor de armere mensen die in de sloppenwijken van Cusco wonen en in de vallei. Ik ben met name ook bezorgd over alle mensen waar ik mee werk (leden van het toerisme netwerk). Zij wonen in de gebieden die nu getroffen zijn, beschikken niet over de beste huizen en leven vrijwel allemaal van de landbouw.
Ik heb hieronder wat foto's van Barry en wat filmpjes geplaatst. Overigens is het ook het vermelden waard dat de situatie in Cusco in Nederland eerder het nieuws heeft gehaald dan in Lima! Onbegrijpelijk he!
Een huis stort voor de ogen van Barry in
Hoi Anouk,
BeantwoordenVerwijderenWat een afschuwelijke beelden allemaal. En dan te bedenken dat wij er pas nog geweest zijn. Toen vond ik de mensen al zo arm, maar o zo vriendelijk en behulpzaam. Hopelijk worden ze goed en snel geholpen.
Groetjes, mama.
Hoi Anouk,
BeantwoordenVerwijderendankjewel voor je informatie. Wij vliegen zondag naar Lima en waren van plan om via Cusco en Puno naar Bolivia te gaan maar het ziet er naar uit dat wij onze route moeten omgooien. Voor ons een luxeprobleem, het is vreselijk om alle verwoesting te zien, vooral als je weet dat de bevolking niet over geld beschikt voor wederopbouw.
succes daar
groetjes
marc