zaterdag 30 januari 2010

Drama

5 dagen nadat afgelopen maandag de noodtoestand werd uitgeroepen in Cusco (en inmiddels ook in de departementen Apurimac en Puno) wordt de omvang van de ramp steeds groter. Geschat wordt dat inmiddels ongeveer 4,700 huizen zijn vernield, waardoor meer dan 23,400 mensen dakloos zijn geworden. Nog eens 37,400 mensen zijn slachtoffer geworden omdat hun huizen (ongeveer 7,400) gedeeltelijk verloren zijn gegaan en vaak onbewoonbaar zijn geworden. De dood van zeker 10 mensen is inmiddels bevestigd en verschillende mensen worden nog vermist. Minstens 9 bruggen zijn ingestort, enkele anderen bruggen zijn buiten gebruik omdat ze te gevaarlijk zijn geworden en vele wegen zijn onbegaanbaar geworden.
Meer dan 16,000 hectare landbouwgrond heeft door het water schade opgelopen, waardoor oogsten waarschijnlijk mislukken. Daarnaast wordt geschat dat de toeristenindustrie per dag zo'n 1 miljoen dollar misloopt doordat tours naar Machu Picchu en de Heilige Vallei niet door kunnen gaan. De economische schade voor deze regio, die leeft van de landbouw en het toerisme, zal vele malen groter zijn dan de directe schade door de regenval.

Maar wat berichten de buitenlandse media?????????
Dat er meer dan 3,800 toeristen vastzaten in Aguas Calientes (het dorp bij Machu Picchu) en dat die inmiddels allemaal succesvol zijn geëvacueerd met helikopters. Bravo! De toeristen zijn weer veilig terug in Cusco en kunnen hun reis vervolgen.
Goed, het zal voor de toeristen vast geen pretje zijn geweest in Aguas Calientes, maar naar mijn mening valt hun ongemak in het niets vergeleken bij de schade die de lokale bevolking heeft geleden. Waarom wordt daar niet/nauwelijks over gesproken?

Ik kan me daar behoorlijk boos om maken. En daarin ben ik niet alleen. De Peruanen zelf merken ook de scheve verhouding in het nieuws. Nu is er hier natuurlijk verhoudingsgewijs wel meer aandacht voor de lokale bevolking, maar ook in het Peruaanse nieuws krijgt de evacuatie van de toeristen veel aandacht. En de mensen hier weten dat in het buitenland vooral over de toeristen wordt gesproken en minder over de problemen waar de inwoners van deze gebieden mee te kampen hebben. De moeder van Dayma (zie mijn vorige blog) begon daar zelf over en zei dat haar dat triest maakt. "Het lijkt alsof wij minder belangrijk zijn", zei ze.

Omdat het water wat gezakt was, ben ik donderdag met wat mensen van mijn werk de hele Heilige Vallei doorgereden om te kijken wat de schade is en om te achterhalen of de mensen waarmee wij werken problemen hebben. Vooral in Urubamba (waar ik door de week woon) en nabij Calca was de schade groot. Vele huizen ingestort, velden maïs die nog steeds onder water staan en enkele ingestorte bruggen. Gelukkig blijken "onze mensen" weinig geleden te hebben van de regen. De velden maïs van de coöperatie CENA blijken hoog genoeg te liggen en hebben geen waterschade. En ook enkele families die vlak bij de rivier wonen lijken vooralsnog geluk gehad te hebben.
CENFOPAR wilde graag helpen en stelde accommodatie beschikbaar aan de getroffen gezinnen. Gek genoeg wilden ze daar geen gebruik van maken. De reden is echter heel simpel en goed te begrijpen. De mensen blijven liever als groep bij elkaar in het stadion omdat ze dan eerder en beter geholpen worden dan wanneer ze zich gaan verspreiden over verschillende locaties. CENFOPAR helpt nu door hulpgoederen als matrassen, dekens en kookgerei beschikbaar te stellen.

Wat mij overigens opviel tijdens de rit door het getroffen gebied is dat de mensen er heel gelaten onder zijn. Alsof ze denken "gebeurt is gebeurt, en nu moeten we weer verder". Overal waren mensen bezig bruikbare dingen tussen het puin uit te halen. Dingen waarvan wij de waarde niet zouden inzien zijn voor de mensen erg waardevol: stukken golfplaat, dakpannen, hout, deur- en raamposten, en blokken adobe. Al dat materiaal kan immers gebruikt worden voor het bouwen van een nieuw huis.

Hieronder enkele foto's die ik maakte in de Heilige Vallei:

Situatie bij Calca

Jongetje helpt zijn ouders bij het zoeken van bruikbare spullen in het puin

Hangbrug is volledig meegenomen door de rivier

Een groot rotsblok is van de helling op de weg gevallen

Half huis

Foto van rails naar Machu Picchu, gemaakt door een Amerikaanse toerist die van Aguas Calientes naar Ollantaytambo is gelopen

1 opmerking:

  1. Hee Anouk,

    Ja ik heb me dat ook al meerdere malen afgevraagd: waarom meer aandacht voor toeristen dan voor de lokale bevolking? Het is zo typisch...Berichtgeving in de Volkskrant is al helemaal mager :( en gaat inderdaad alleen maar over de toeristen. Maar goed, hopelijk komt de hulp toch snel op gang daar. Het moet vast heel vreemd voor jou zijn om dat allemaal te zien zo opeens. Heel veel sterkte gewenst voor iedereen!

    liefs
    Ineke

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.