woensdag 10 maart 2010

Vervolg noodtoestand

Wie dacht dat de problemen vanwege de regen in Cusco zijn afgelopen heeft het mis. Helaas.

Op zondag 28 februari heeft het dorpje Taray, vlakbij Pisaq, te maken gehad met een enorme overstroming van de Río Quesermayo. Men zegt dat er stroomopwaarts een aardverschuiving heeft plaatsgevonden die het water lange tijd tegenhield. Toen de dam doorbrak kwam de hele watermassa naar beneden. Midden in de nacht bereikte de kolkende modderstroom het dorpje Taray. Een inwoner vertelde dat ze het kabaal hoorden en ongeveer een half uur hadden om te vluchten. Helaas is er toch een gezin van 8 mensen omgekomen en zijn enkele mensen vermist.

Afgelopen zondag zijn Barry en ik, samen met 2 vrienden van ons, naar Taray gereden om de situatie met eigen ogen te bekijken. Wat we daar en onderweg zagen was zeer indrukwekkend en heel erg treurig.

De weg van Cusco naar Pisaq is in ongelofelijk slechte staat. Op verschillende plekken is de weg helemaal weggeslagen, te gevaarlijk geworden of liggen er stenen en bergen modder op.

De weg is.... weg

Aan de voorkant functioneert het winkeltje nog, terwijl de achterkant weg is geslagen door het water

Wat ik met name ook zielig vond is dat het dierenopvangcentrum (waarover ik hier eerder schreef) heel veel schade heeft geleden. Gelukkig zijn alle dieren op tijd gered. Zij verblijven nu in kleine, tijdelijke onderkomens op hoger geleden gebieden. Ik vind het zo sneu voor het centrum. Het is zo'n goed project dat volledig rond moet komen van donaties van bezoekers. Hopelijk betekent dit niet het einde van het centrum.

Na een tijdje kwamen we bij een uitkijkpunt waar je Taray van bovenaf kon zien liggen. Zelfs van ver weg was de schade heel duidelijk te zien. Op de foto's is goed te zien dat bijna het hele dorp onder een dikke laag modder is bedekt.

Taray van bovenaf

Dat kleine riviertje links heeft dus al die schade veroorzaakt

In Taray zelf was de verwoesting nog duidelijker. Als je de schade ziet is het ongelofelijk dat er niet meer mensen zijn omgekomen. Tientallen huizen zijn ingestort, volledig omgeven door modder of staan op het punt van instorten. De inwoners vertelden ons dat we op een gegeven moment 2 meter boven de eigenlijke straat stonden. Overal waren mensen aan het werk om bruikbare spullen uit huizen te halen (fietsen, bestek, knuffels, kasten, dakpannen, raamkozijnen) of om de rotzooi op te ruimen. Het voelde een beetje fout om daar rond te lopen en foto's te maken. Ik voelde me een hele foute ramptoerist.

Het centrale plein van Taray met een dikke laag modder

Mensen proberen hun huis gecontroleerd te laten instorten zodat ze de dakpannen eraf kunnen halen

Barry praat met een jongen die probeert zijn fiets onder het puin vandaan te halen

Helaas zijn er ook heel veel dieren omgekomen bij de ramp

Huis omgeven door de modder

Overal zijn mensen bezig met puinruimen

Het Rode Kruis komt te hulp

Na Taray besloten we via een andere weg naar Cusco te rijden. Vlak na Pisaq kwamen we ineens een enorme wegversperring tegen. Over tientallen meters was de berg naar beneden gekomen en had de weg bedekt met stenen. Gelukkig was er al een kleine doorgang gecreëerd.

Een enorme aardverschuiving blokkeert de weg

Uiteindelijk kwamen we aan in Huacarpay, een dorpje dat weken geleden, toen ik ook over de situatie schreef, al enorme schade had opgelopen. Het dorp ligt aan een meer dat enorm buiten haar oevers is getreden. De situatie is nog niks verbeterd, sterker nog, het water is weer gestegen. Het hele dorp staat onder water en als gevolg is ook hier bijna elk huis ingestort of onbewoonbaar geworden. De mensen wonen nu in een tijdelijk tentenkamp. Ontzettend triest om te zien.




Overal zagen we dat de noodhulp op zich best goed geregeld is. Het rode kruis kwam hulppakketten brengen in Taray, er zijn tentenkampen en er zijn overal groepen mensen aan het werk om de rotzooi op te ruimen. De vraag is of de mensen over een aantal weken nog steeds hulp krijgen. Daar bestaan grote twijfels over. Laten we hopen dat deze mensen niet in de steek worden gelaten.

Lees ook eens dit artikel over de basisschool in Huacarpay, die net een nationale prijs hadden gewonnen vanwege hun aandacht en inzet voor het milieu en klimaatverandering.

1 opmerking:

  1. Jemig Anouk, wat verschrikkelijk zeg! Ik heb er eigenlijk geen woorden voor. Hopelijk krijgen de mensen inderdaad de hulp die ze nodig hebben. Wat een ellende allemaal toch! :(

    Liefs
    Ineke

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.