donderdag 16 december 2010

Nieuwe verkeersregels

Nog maar een berichtje dat met het verkeer te maken heeft.

Sinds 15 november zijn er nieuwe verkeersregels van kracht in Peru en deze keer hebben ze met name betrekking op voetgangers. Sinds deze dag kunnen voetgangers in Peru een boete krijgen als ze een rood stoplicht negeren, niet het zebrapad gebruiken bij het oversteken of op straat lopen in plaats van op de stoep.

In Cusco merken we er eigenlijk weinig van, maar in Lima is er flink op los bekeurd sinds de invoering. Op de eerste dag zijn alleen al 1000 boetes uitgedeeld en 4 dagen na de invoering van de nieuwe regels was er al voor 100,000 sol (ongeveer 25,000 euro) aan boetes uitgedeeld in de hoofdstad. Toen we eind november naar Arequipa gingen zagen we hoe actief de politie aan het bekeuren is. Het was eigenlijk best wel grappig om te zien. Ze stonden strategisch opgesteld op de hoeken van de Plaza de Armas (centrale plein). Iedereen die het zebrapad negeerde werd zonder pardon aangehouden en bekeurd. Sommigen probeerden nog stiekem weg te glippen, maar meestal lukte dat niet. Mensen probeerden elkaar ook te waarschuwen door te roepen en zwaaien naar mensen die de straat wilden oversteken zonder het zebrapad te gebruiken. Het was een heel schouwspel.

Oeps, gesnapt.

De maatregelen zijn bedoeld om het gevaarlijke gedrag van Peruanen in het verkeer te veranderen. De hoop is dat voetgangers zich meer bewust worden van de gevaren in het verkeer en zich veiliger gaan gedragen. Ik vind de nieuwe regels eigenlijk nogal stom. Het zijn niet de voetgangers die het gevaar vormen, dat zijn alle chauffeurs zonder verantwoordelijkheidsgevoel en met een doodswens. Ze zouden de automobilisten eigenlijk veel harder aan moeten pakken in plaats van de voetgangers. Ik maak eigenlijk nooit gebruik van het zebrapad. Ik kijk wel uit. Want stoppen voor een zebrapad kennen ze hier in Peru niet. Gelukkig lijkt daar nu wel verandering in te komen, in ieder geval voor de zebrapaden waar de politie staat te controleren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.