vrijdag 31 december 2010

Kerst in Cusco

We hadden er eigenlijk niet echt iets van verwacht, Kerst in Cusco, maar het werd onverwacht een bijzondere en leuke dag.

Kerstmis wordt in Peru op 24 december gevierd. Op die dag vindt in Cusco een enorme kerstmarkt plaats, Santurantikuy genaamd.

Kerstmarkt op de Plaza de Armas

Een groot deel van de markt bestaat uit geïmproviseerde "kraampjes" van campesinos uit de hooglanden van Cusco, die stukjes mos, gras, takjes, gekleurd zaagsel en een heleboel andere dingen die men zou kunnen gebruiken voor het aankleden van de kerststal proberen te verkopen. Erg mooi om te zien.

Campesinos proberen spullen voor in de kerststal te verkopen

Kraampje waar mos en gras verkocht wordt

Kindje slaapt in een kraampje

Naast alle natuurlijke producten die de campesinos verkopen, zijn er ook een heleboel kraampjes met beelden en andere zaken voor in de kerststal. Peruanen maken behoorlijk wat werk van hun kerststal. Behalve de standaard figuren wordt de kerststal door Peruanen voorzien van een heleboel dieren (ik heb er zelfs een gezien met een neushoorn), riviertjes, vijvertjes, bruggen, tunnels, etc. En hoe kitscherig, hoe beter.

Allerlei beeldjes voor in de kerststal

Hoe kitscheriger, hoe beter

Het belangrijkste van de kerststal is natuurlijk baby'tje Jezus. Die hebben we echt in alle soorten en maten gezien. Naast de beelden worden er ook kleertjes en zelfs pruikjes voor Jezus verkocht. En is baby'tje Jezus per ongeluk een keer gevallen en kapot dan kan je hem altijd nog naar de reparatieservice voor heiligenbeelden brengen.

Jezus beelden in alle vormen en maten

Reparatieservice

De rest van de kerstmarkt bestaat uit kraampjes met artesanía (souvenirs) en speelgoed. We hebben echt de meest bijzondere dingen gezien.

Kraampjes met artesanía

Zoals ik al zei komen veel campesinos uit de hooglanden naar Cusco in de hoop wat spulletjes te verkopen. Zij komen vaak al de dag ervoor en slapen dan in de buitenlucht onder de balkonnetjes op de Plaza de Armas. Om het voor die mensen, en vooral voor de kinderen, wat leuker te maken worden er warme chocolade en cadeautjes uitgedeeld en lopen er clowns rond om de kinderen te vermaken. De spelletjes en dansjes die ze met de kinderen deden waren echt doodsimpel, maar je zag de straatkinderen van Cusco en de kinderen uit de hooglanden, van jong tot oud, enorm genieten. Ontzettend mooi en zelfs een beetje ontroerend om te zien.

Clowns doen spelletjes met kinderen

Na afloop van de markt hebben we nog even geborreld in El Cholandés, het Nederlands café in Cusco. En 's avonds hebben we onder het genot van enkele zelfbereide hapjes genoten van wat kleine cadeautjes en een aantal kerstfilms. Al met al was het een zeer geslaagde kerst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.